‘Als ik bid zit daar geen muziekje onder in mijn hoofd hoor…’

Bidden kan op verschillende manieren. Een van die vormen is aanbidding, vaak in combinatie met muziek. Maar wat is dat precies? En wat kun je hier met jongeren mee? Jeugdwerkadviseur Jenne sprak daarover met aanbiddingsleider, songwriter en DJ Reyer.

Waarom doe je wat je doet?
“Haha! Leuke vraag! Het is een combinatie van zoeken naar waar je energie van krijgt, wat je leuk vindt, een beetje mazzel en wat nadenkwerk. Daarmee vond ik de combinatie met wat mensen nodig hebben en waar ze op zitten te wachten. Ik doe nu heel veel verschillende dingen en die dingen samen maken het geheel. Voor mij is dat songwriten, produceren voor artiesten, de EO jongerendag, Opwekking, aanbidding leiden, draaien als DJ enzovoorts. Dat maakt het voor mij het allerleukste: het is een soort avontuur. Je doet elke dag iets anders. Ik weet me echt gezegend dat het zo kan!”
Je doet veel aanbiddingsconcerten. Blijkbaar is daar behoefte aan. Waarom is dat denk je?
“Ik denk dat aanbidding datgene is waarvoor we gemaakt zijn. Voor God is de mens de kroon op de schepping en ik geloof dat wij simpelweg gemaakt zijn voor het samenzijn met God. Iedereen zoekt de plek waar hij of zij thuishoort en iedereen zoekt die plek op andere manieren. Ik geloof dat aanbidding een modus is waar wij mensen op deze wereld werken. Je ziet dat mensen heel veel dingen aanbidden, maar dat is niet per se altijd God. Mensen zoeken altijd datgene waar zij hun heil in vinden en gelukkig van worden. Voor de een is dat goedkeuring van mensen, voor de ander is dat geld, of het idool wat op dat moment hot is. Ik denk dat het allemaal te maken heeft met verlangen en je focus. Uiteindelijk denk ik dat de aanbiddingsconcerten te maken hebben met dat Christenen weten dat God ons alles is, ons doel. Aanbidding is een hele mooie tool om uiting te geven aan het verlangen om God te ontmoeten, om hem te danken en misschien zelfs van hem te ontvangen.”
Hoe werkt dat dan?
“Een ontmoeting is altijd wederzijds. Tweerichtingsverkeer. Als ik een aanbiddingsconcert doe of thuis God aanbidt, dan wil ik altijd beginnen met danken. Dat is voor mij de basis. En als we God ontmoeten krijgen we ook weer helder wie hij is. God grootmaken is misschien een beetje rare term, maar je maakt Hem groter door op Hem te focussen. En dan kun je van alles ontvangen. Zijn rust, Zijn tegenwoordigheid, alles waar Hij voor staat. Jezus brengt ook genezing, nieuw leven en herstel. En sommigen ontvangen een woord van God. Je ontvangt van Zijn karakter. Als je nadert tot God, zal Hij tot jou naderen. Aanbidding is relatie!”
En waarom dan aanbidding door muziek?
“Ik zie muziek als een super krachtig middel. Je kunt tien preken horen waaruit je hopelijk een paar dingen onthoudt, maar als je één liedje hoort wat jouw favoriet is of wat je raakt dan neem je dat mee. De kracht van muziek is dat woorden of zinnen die je zingt door de melodie of sfeer van het liedje eerder binnenkomen en langer blijven plakken dan als je een preek te horen krijgt. Muziek is een heel krachtig middel om een boodschap over te brengen en het is een middel wat je heel makkelijk kan raken. Daarom hoort emotie voor mij ook thuis in aanbidding. God heeft ons gemaakt zoals Hij voor ogen had, dus mét gevoel en emotie. Maar ook met redenatie en gezond verstand. We hoeven geen van deze dingen weg te laten als we aanbidden. Ik ben zelf meermalen ontroerd geweest over God en wie Hij is. Muziek weet juist dat over te brengen.”
Maar kunnen we dan maar beter stoppen met preken?
“Zeker niet! Want waar de muziek soms te kort schiet is in een bepaalde toelichting van het woord van God. En ik denk dat het woord van God de basis is. Door het horen van het woord van God komen we tot geloof, worden dingen opgehelderd en daar is soms gewoon absoluut meer tijd voor nodig dan er in de muziek is. Het is een beetje het brood wat wij eten. Het ideaalplaatje voor mij is dan ook een goede preek ondersteund door een goed lied.”
Wat is het verschil tussen aanbidding en worship?
“Voor mij is dat hetzelfde. Maar tegelijkertijd weet ik dat dit inmiddels een naam is geworden die we hebben gegeven aan een bepaalde muziekstijl. Worship wordt gezien als aanbiddingsmuziek, denk aan Hillsong, Elevation Worship, en misschien mijn muziek ook wel. Ik noem dat type muziek ook weleens voor het gemak worship. Als ik aan aanbidding denk dan denk ik vooral aan onze omgang met God.”
Maar wat als je nu niet van aanbiddingsmuziek houdt? Kun je God ook op andere manieren aanbidden? 
“Ja hoor. In de bijbel staan bijvoorbeeld ook klaagliederen. En we mogen bij God komen zoals we zijn, niet iedereen is fan van Hillsong. Mijn vader is dirigent, dus ik heb heel veel klassieke concerten meegemaakt in mijn leven. En dat vind ik ook wel een van de mooiste vormen van aanbidding. Tis veel minder heftig dan een band, maar zo mooi! Klassieke componisten hebben de aanbidding ook voor God geschreven. Dus de een gaat naar Hillsong, de ander naar een klassiek concert en een derde…”
Naar een DJ?
“Daar zullen de meningen misschien over verdeeld zijn, maar waarom niet? Als de boodschap duidelijk is en helder overkomt kan de vorm best wel verschillen. Daar heb ik wel de meeste vragen over gekregen trouwens.” Reyer neemt een slok van zijn thee. “Vaak doe ik een aanbiddingsconcert en aan het eind doe ik als uitsmijter nog twee tot vier remixen. Heel vaak komt er dan wel een ouder naar me toe na afloop die heel enthousiast is, maar wel een bepaalde bezorgdheid heeft. ‘Het was een geweldig concert, maar dat losgaan aan het eind: is dat aanbidding? Hoe werkt dat?’ Als ouder wordt je er toch supergelukkig van als je je kind lol ziet hebben en ziet spelen? Dan is je kind zichzelf, en in de blijdschap van je kind vind jij ook weer blijdschap. Los gaan lijkt misschien wel simpeler, maar het kan echt superoprecht zijn. En ik geloof zelf dat er veel mensen zijn die precies doorhebben wat ze aan het doen zijn. Die in aanbidding voor God aan het dansen zijn. Het heeft alles met je hart te maken. Ik denk dat je verbaast kunt zijn hoe je op totaal verschillende manieren dezelfde God kunt aanbidden.”
Wil muziek ons leren meer respect voor elkaar te hebben?
“Daar ben ik heel erg van. Dat is bijna mijn levensmotto, haha! Ik heb te vaak gezien dat mensen iets willen vinden van iets en dat ze daarmee dingen kapot kunnen maken. Mensen kunnen ontmoedigd raken omdat anderen zeggen: o dit hoort niet thuis in de kerk of dit is veel te uitbundig of veel te saai. Maar ik denk: het kan allemaal bestaan toch? Als je hart goed en oprecht is: ga ervoor! Doe wat jij tof vindt, waarin jij je aanbidding en liefde voor God uit.”
Hoe ziet bidden voor jou eruit?
“Ik bid en aanbid. Misschien is dat wel hetzelfde trouwens. Ik bid heel graag. Ik woon tegenwoordig naast een parkje en dat vind ik misschien wel het fijnste om te doen: lekker in de natuur lopen en alleen al dat is genoeg om God voor te danken. En dan bid ik voor alles: waar ik dankbaar voor ben en voor wat me dwars zit. En daar zit geen muziekje onder in mijn hoofd hoor.”
Wat kunnen we hier met jongeren mee?
“Heel veel! Dancemuziek bijvoorbeeld is iets wat heel veel jonge mensen aanspreekt, hiphop ook. Ik ben bezig met het afronden van een nieuw remix album, wat ook zo op de seculiere radio en festivals gedraaid zou kunnen worden. Maar één ding duidelijk anders: de teksten zijn gericht op God en dat de dankbaarheid, hoop en liefde naar God toe er heel erg in verweven zijn. Ik heb al vaak gezien dat mensen met de ogen dicht en handen naar boven stil stonden in aanbidding en daarna losgingen op de beat. Dat is helemaal hun manier van aanbidden. Dat kan met dance, maar ook met hiphop, het levenslied of wat dan ook. Jongeren zullen uiteindelijk doen wat ze tof vinden. Ze zijn lekker eerlijk en hopelijk zijn mijn remixen iets wat hen kan aanspreken.”
Maar niet iedereen zal remixen waarderen. Het is geen traditionele kerkmuziek.
“Nee, maar ik heb weleens remixen gedraaid in kerken. Ik legde van tevoren uit hoe je kon bewegen en dat je mocht klappen en springen. Uiteindelijk zag ik mensen van zestig, zeventig de show stelen omdat ze helemaal losgingen. Ze staan als een malle voor God te dansen. En iedereen vond dat helemaal geweldig! Misschien is dat wel het beste voorbeeld: jong en oud die op dezelfde manier losgaan voor dezelfde God. Ik vind dat prachtig!”
Jenne Minnema