“Applaus werkt!”

Relationeel jeugdwerk kan op allerlei manieren. In de CGK Zwolle zijn ze daar volop mee bezig.

Jeugdwerkadviseur Jenne trok op een dinsdagavond de bowlingschoenen aan om uit te vinden hoe dat precies werkt. En wat dit met bowlen te maken heeft natuurlijk.

Als ik de ruimte binnenkom valt de ontspannen en gezellige sfeer me direct op. Ik mag meebowlen met de jongeren van #DurfteOrganiseren, een van de vele #Durfte… groepen in de CGK Zwolle. Jeugdwerker Thijs Warnaar is een van de leiders van deze groep. “Al ben ik eigenlijk meer een coach” zegt hij. “Het principe van #Durfte is dat jongeren zelf kiezen om iets te gaan doen op basis van hun talent. We zetten ze dus niet perse bij elkaar op leeftijd of per wijk. Ze kunnen zelf aan de slag, gecoacht door volwassenen met dezelfde passie. Dat helpt om snel een relatie te kunnen opbouwen. We bieden iets wat scholen niet bieden. Je kunt groeien, het is leuk en je kunt in een kleine groep samen dezelfde passie beleven” Thijs loopt even weg omdat hij aan de beurt is, en ook ik word door de jonge organisatietalenten gewezen op het feit dat ik de bowlingballen mag laten rollen. Als mijn 2 pogingen weer aan de zijkant van de baan beland zijn vervolgt Thijs: “Jongeren willen serieus genomen worden. Ze zijn op zoek naar voorbeeldfiguren. En ze willen gezien worden. Daarom geven we jongeren bij #Durfte een podium. De gemeente krijgt op de een of andere manier iets mee van wat de jongeren doen.” Thijs z’n ogen glinsteren. “Het mooiste voorbeeld vind ik de kerstnachtdienst. Deze wordt helemaal door de verschillende #Durfte groepen georganiseerd. #DurfteMusiceren begeleidde de dienst, #DurfTechnisch verzorgde licht en geluid, #DurfteKoken verzorgde de maaltijd vooraf, #DurfteFilmen verzorgde de livestream en #DurfteOrganiseren had de uiteindelijke organisatie in handen. En dan vergeet ik vast nog een paar groepen”.

Waarom dan nu bowlen?

Thijs lacht. “Na gedane arbeid is het goed bowlen” zegt hij. “Ze zijn in groepjes heel hard met de kerstnachtdienst bezig geweest. Daardoor was er even wat minder tijd voor gesprek en ontspanning. Dat halen we nu in.”

Wat maakt #Durfte zo’n succes?

Thijs: “Het is geen trucje. Dat het aanslaat heeft met visie te maken, al moet ik zeggen dat ik het precieze geheim ook niet weet. We hebben Jesaja 44:3-5 als uitgangspunt: ‘Ik zal water uitgieten op dorstige grond, waterstromen over het droge land. Ik zal mijn geest uitgieten over je nazaten en mijn zegen over je telgen. Zij zullen ontkiemen tussen het gras, uitbotten als wilgen langs het water. De een zal zeggen: ‘Ik hoor bij de HEER,’ de ander zal Jakobs naam gebruiken, een derde schrijft op zijn hand: ‘Van de HEER’ en tooit zich met de naam Israël.’ Zie je wat de volgorde is? Eerst de zegen van God, dan kun je je ontplooien en dan pas komt de belijdenis. Dit is ook de volgorde waarin we bij #Durfte werken. Elke #Durfte avond start met Bijbelstudie. Dit zijn serieuze studies. In de verschillende groepen hebben de jongeren samen een klus te klaren en daardoor zie je dat niveauverschillen er minder toe doen. De Bijbelstudies zijn daardoor een gesprek tussen gelijkgezinden. Natuurlijk zijn er ervaringsverschillen. Maar het mooie is dat de oudere jongeren de jongeren daarin meenemen en ze van elkaar leren. Na de Bijbelstudie gaan de jongeren aan de slag met hun passie zoals musiceren, filmen, koken, sporten of wat dan ook.

Daarnaast durven we jongeren een podium te geven. Applaus werkt. Het helpt dat mensen enthousiast zijn over wat je als jongere doet. Dan voel je je gezien en gewaardeerd. En als derde: fouten maken mag. #Durfte is een leervorm, en van fouten kun je leren”.

Hoe vind je hier jeugdleiders voor?

Thijs lacht. “Ze staan bij wijze van spreken in de rij! Doordat leiders gepassioneerd zijn voor zowel de jongeren als hun specifieke groepsonderwerp zijn ze veel meer betrokken. En ze ontmoeten gelijkgestemden. Een gedeelde passie geeft een band. De uitval is hierdoor erg laag, ook bij de jongeren trouwens.”

Ik loop even door en raak in gesprek met een aantal jongeren. “Ik vind #Durfte leuker dan catechese” vertellen Ewoud en Jayson. “Je doet meer. Eerder moest je steeds wachten op iemand die wat zegt. Het is echt lachen en gezellig. En ik ben ook beter geworden in het organiseren van dingen”. Tim vult aan: “ik vind het leukste van #Durfte dat je met elkaar werkt aan een doel zoals bijv. de kerstnachtdienst, en dat je ondertussen leert wat daar allemaal bij komt kijken.” Renate en Jet zitten al 3 jaar bij #DurfteOrganiseren: “je kunt dingen doen die je leuk vindt en dat delen met mensen die dat ook hebben van verschillende leeftijden. Dat is soms wel lastig, dan moet je even ‘bekken dicht en nu serieus’ zeggen, maar meestal gaat het prima hoor en is het heel boeiend!” Na de volgende worp waarbij ik zowaar wat pionnen weet te raken vertellen Sofie Sarah en Emma over hun ervaringen. “De sfeer is leuk. Iedereen praat, uit zijn gevoelens en is open. Bij #Durfte blijf je iets met je geloof doen. Dat is goed voor je geloof. We vinden het ook leuk dat er onbekende Bijbelverhalen langskomen.”

Talentgericht werken is dus de toekomst?

Thijs: wat mij betreft wel. Ik ben op dit moment in de CGK Meppel ook bezig met #Durfte, en daar is eten bij gemeenteleden thuis een belangrijk onderdeel geworden. Eten brengt mensen samen en bevorderd gesprekken. Dat is een tip voor kleine gemeentes, al zou ik dat hier in Zwolle ook wel willen. Ik heb geleerd dat relationeel werken een stuk gemakkelijker wordt als je mensen met dezelfde passie aan elkaar verbindt.”

Na het gooien van de laatste bowlingballen gaat de groep nog met elkaar eten. Ik mag mee, maar dat sla ik alleen maar af omdat een andere plicht roept. En omdat ik spierpijn heb. Niet van de bowlingballen, maar van het lachen…