Band

Jongeren houden van een band in de kerk zeggen we. Liefst met opwekking of Hillsong. En de ouderen in de gemeente houden het qua muziek liever zoals het is. Want het is toch mooi zo?

Herkenbaar? Hoe kom je hieruit? Hoe je omgaat met generatieverschillen en in hoeverre je cultuurelementen van vandaag in de kerk moet toelaten: het zijn de meest gestelde vragen tijdens de CGJO-trainingen die ik geef. En ook ik heb ook geworsteld met die vraag. Want op het eerste gezicht lijkt het of voor beide kanten wel wat te zeggen valt.
Tijdens de voorbereiding van een training was ik eens aan het grasduinen in de Bijbel (heerlijk!) toen mijn oog viel op het verhaal in Lucas 5: 17-26. De vier mannen die een verlamde op een brancard bij zich hebben. Omdat de traditionele route door de voordeur niet begaanbaar is door de drukte zoeken ze een alternatieve manier om bij Jezus te komen. En wat ze dan doen is een grote fysieke uitdaging. Want een brancard dragen zonder wielen is sowieso al zwaar, maar ze moeten deze brancard op een smal, ongelijk trappetje zónder leuning in evenwicht houden. Twee mannen moeten daarvoor boven hun macht tillen en twee mannen onder hun macht. Als ze boven zijn moeten de tegels uit het dak worden verwijderd. En dan start de mentale uitdaging: de mensen in het huis zullen wel verbaasd en wellicht boos omhoog gekeken hebben. Wat zijn die brutalen van plan? Beetje het huis slopen en storen tijdens een preek van Jezus? Maar hoe zwaar de alternatieve route mentaal en fysiek ook is, de mannen gaan door. Want ze hebben maar één doel: de verlamde bij Jezus brengen.
Hoe zit dat met ons? Als onze jongeren niet door de traditionele route bij Jezus komen, als de huidige gang van zaken in de kerken ervoor zorgt dat onze jongeren afhaken, wat doen we dan? We kunnen de ingang blijven blokkeren, blijven praten over hoe jammer het is dat ze er niet zijn. Jezus doet dat in ieder geval niet. Hij zegt op het moment dat de verlamde man voor hem ligt: “Uw geloof heeft u behouden”.
Geloven is je doel scherp houden. Focussen op waar het écht om gaat. Als je in het belang van je jeugd voor jou waardevolle tradities moet loslaten gaat dat makkelijker als je het doel scherp houdt: Jezus. Dáár draait het om. Wat hebben wij er voor over om onze jongeren bij Jezus te brengen?
Als de verlamde genezen is gaat hij naar huis terwijl hij God looft. Door de persoonlijke aandacht van Jezus heeft hij een band met hem gekregen. En precies dat willen onze jongeren ook. Een band. Maar dan eentje waar je de ‘a’ ook echt als een ‘a’ uitspreekt…

Jenne Minnema