Bidden in de middagpauze

Ik meld me tijdens de middagpauze bij het Nuborg College, locatie Lambert Franckens in Elburg. Door Elliot Leuverman uit 4 havo word ik opgehaald en dwars door een mierenhoop van scholieren naar lokaal 110 geleid.

Bij de deur staat Nathan van Boven uit 6 vwo alle deelnemers aan de gebedsbijeenkomst op te wachten.

Terwijl het bord wordt schoongeveegd om ruimte te maken voor de bid- en dankpunten nemen een tiental scholieren hun plaats in. Ze eten nog snel even een boterhammetje terwijl ze gezellig met elkaar kletsen.

Nathan, die samen met Elliot een van de initiatiefnemers van deze gebedsgroep is, heet iedereen welkom. Even later zijn alle jongeren in kleine groepjes aan het bidden. Als de gebedsbijeenkomst voorbij is praat ik met Nathan en Elliot.

Hoe zijn jullie erbij gekomen om een gebedsgroep op te starten?

Elliot: “Zo’n 3 jaar geleden heb ik besloten Jezus aan te nemen. In de zomervakantie kwam ik toen op het idee om op school een gebedsgroep te starten en heb dat in gebed neergelegd bij God. Niet lang daarna kwamen twee personen, die niets van dit idee afwisten naar me toe met de suggestie om een gebedsgroep op school te starten.”

Nathan: “Uiteindelijk zijn we met z’n vieren naar een godsdienstdocent gegaan. Die wilde ons wel helpen met een aantal regeldingen, maar liet de leiding verder bij ons liggen. We hebben een half jaar lang elke maandag in de middagpauze met zijn vieren gebeden. Daarna zijn we anderen uit gaan nodigen om mee te doen: We hebben posters opgehangen en een aantal keer via de intercom reclame gemaakt.”

Hoe reageren jullie klasgenoten?

Nathan: “Veel christenen reageren ‘ik hou mijn geloof liever voor mijzelf.’ Ik schat dat zo ongeveer de helft van onze klas niet gelovig is. Als ik er met hen over begin, brengen ze vaak zo snel mogelijk het onderwerp op iets anders. Er zijn nu zo’n 30 mensen die regelmatig meebidden.”

Elliot: “Soms wordt er door mijn klasgenoten weleens iets gepost waarmee ze de spot met m’n geloof drijven, maar dat vind ik alleen maar mooi, want dat geeft mij weer een gelegenheid om met ze over het geloof te praten.”

Welk advies heb je voor andere scholieren, die ook op school zouden bidden?

Nathan: “Gewoon dóen. En doe het niet alleen. Vorm een kernteam van mensen die echt gemotiveerd zijn. Deel je idee met een docent. En vraag mensen ook om voor jou te bidden.”

Missen jullie je pauze niet?

“Totaal niet,” antwoorden beiden. Elliot: “Het is zo bemoedigend om samen God te zoeken, om voor elkaar te bidden.” Nathan: “De meesten zitten in de pauze te gamen op hun telefoon. Nou, dan ben ik liever aan het bidden. Je weet dat God erbij is, want dat belooft Hij”

Kasper van Helden