‘Het is bewezen dat als je met muziek bezig bent, je vaak beter bent in wiskunde’

In deze Outline over muziek zijn artiesten, organisten, films en CD’s te vinden. Maar met muziek kun je ook mensen helpen. Kasper en Elise praten hierover met Laurine Jansen (34). Zij is muziekterapeut bij www.muziekpraktijkvivo.nl en komt uit Barneveld.

Muziektherapeut. Wat houdt dat in?

“Ik heb twee banen. Ik ben inderdaad muziektherapeut voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Daarnaast geef ik ook gitaarlessen speciaal gericht op het begeleiden van liederen. Als muziektherapeut begeleidt ik verstandelijk beperkten en volwassenen. Ik richt me op de sociale en emotionele ontwikkeling van cliënten. Samen muziek maken helpt om nieuw gedrag te ontwikkelen of om woorden te vinden bij gevoelens die ze uit zichzelf niet kunnen vinden. Ik heb groepen en individuele cliënten. Bij bijvoorbeeld rouwverwerking begin ik vaak individueel, maar als dat verwerkt is stel ik vaak voor dat die persoon in een groep terecht komt.”

Hoe kun je kinderen helpen met muziek? 

“Ik wil dat kinderen vooral genieten van muziek! Dat stimuleer ik heel erg. Ik probeer er voor te zorgen dat kinderen niet verkrampen. Lach samen om fouten. Ik lach ook enorm veel in de therapieën. Dan is de spanning gebroken. Het is belangrijk om op de laag van de emotie te komen. Daar kun je kinderen mee helpen. Dat helpt ze om gevoelens te uiten. Of je kunt nieuw gedrag aanleren met muziektherapie. Ik creëer situaties waarin kinderen dan nieuwe dingen tegen komen. Dan kunnen ze kiezen tussen een oude situatie en een nieuwe. Dan kiezen ze vaak voor de oude. De volgende keer doe ik dan twee nieuwe situaties. Dan moeten ze wel iets nieuws kiezen. Maar voor laat ik ze genieten van de muziek!”

Hoe belangrijk is muziek voor hun ontwikkeling?

“Het is bewezen dat als je met muziek bezig bent, je vaak beter bent in wiskunde. Hersenen worden beïnvloed door muziek. Door het luisteren van muziek worden de verbindingen tussen de gebieden in de hersenen versterkt. Het luisteren alleen al heeft effect, dus het maken van muziek helemaal!”

Welk advies heb je voor jeugdleiders als het gaat om muziek?

“Blijf muziek gebruiken bij de clubavonden! Ik snap dat het lastig is, want tieners durven vaak niet goed. Als er iemand is die gitaar kan spelen, laat hem dan heel hard spelen, zodat tieners zichzelf minder goed horen. Je kunt ook youtube gebruiken. Dat je de tieners mee laat zingen daarmee. Dan heb je goed geluid en misschien durven ze dan meer. Ik merk dat jeugdleiders vaak de neiging hebben om maar 1 liedje te zingen. Want dan hebben ze het maar gehad. Zing aub! Dat is zo belangrijk. Je kunt ook een keer voor de afwisseling andere soort liederen gebruiken zoals Sela of Trinity. Maar zorg dan wel voor goed geluid. Zelf ben ik wel echt voor zelf instrumenten spelen. Dat heeft een andere, ‘echtere’ sfeer.”