“Ik was me niet zo bewust van mijn voorbeeldrol”

Op een zonnige middag spreekt Emily clubleider Daniël Jacobs en jongere Sterre van Leeuwen uit de CGK Apeldoorn Oost. Hoe ervaren zij de club? Wat betekenen ze voor elkaar? En waar dromen ze van?

Sterre, kun jij vertellen wie Daniël is?
“Daniël is de clubleiding van de Schakel, de club waar ik naar toe ga. Hij is een vrolijk en grappig persoon. Een leuke ervaring met hem was toen hij op het kamp van afgelopen jaar een erg leuke zwem act deed.”

Daniël, kun jij vertellen wie Sterre is?
“Sterre is 12 jaar en is tot nu toe elke clubavond nog aanwezig geweest. Tijdens de avonden is ze in voor een grapje, maar ook serieus betrokken bij het onderwerp. Tijdens het kamp heeft Sterre een leuk optreden gedaan van de kauwgomballenboom van Elly en Rikkert.”

Sterre, wat vind je er van om naar club te gaan?
“Ik vind het vooral erg gezellig! Een paar weken terug zijn we met elkaar op kamp geweest dat vond ik echt heel erg leuk. Met name de spooktocht! Omdat elke clubavond erg gezellig is vind ik het leuk om er naar toe te gaan.”

Daniël, wat vind je er van om club te geven?
“Het mooiste aan het geven van club vind ik dat je je eigen ervaringen mag delen met de jongeren. De dingen waar de jongeren mee zitten of vragen over hebben vind ik erg herkenbaar als ik terug denk aan mijn eigen jeugd. Het leukste vind ik om het enthousiasme van de jongeren te merken tijdens de avonden.   Ik vind het belangrijk dat er tijdens de avond ruimte is voor ontspanning en ik ben er op gericht dat de jongeren het goed hebben met elkaar zodat er een hechte vriendengroep kan ontstaan. Ik heb zelf toptijden beleefd op club, we waren een hechte vriendengroep, dat gun ik de jongeren van mijn club ook. Ik weet hoe goed het is als er vanuit de kerk een hechte vriendengroep ontstaat en dat je elkaar kunt stimuleren om te blijven komen en ook naast kerkelijke activiteiten leuke dingen met elkaar kunt doen.”

Sterre, wat heb jij van je jeugdleider geleerd?
“Op kamp hebben we het gehad over bidden. We bespraken dat je wel eens een periode hebt dat je niet zo veel bid, maar dat je dan wel eens iets moeilijks meemaakt of iets dat je aan God wilt vragen, maar dat je dan denkt God zal wel denken nu ik het moeilijk heb kom ik weer bij hem aanzetten. Ik vond het mooi dat mijn clubleider vertelde dat ik altijd bij God terecht kan en dat God dit soort dingen niet denkt. Hij vergeleek het met het verhaal van de verloren zoon. God staat op jou te wachten, je mag juist naar hem toe gaan!”

Daniël, wat heb jij van jongeren geleerd?
“Enige tijd geleden kreeg ik de vraag van een jongere hoe kun je zelf club geven als jij niet zo vaak in onze kerk bent. Dit zette mij wel aan het denken, ook al had ik wel een reden waarom ik er niet altijd kon zijn. Ik was me niet zo bewust van mijn voorbeeldrol. Wat ik mooi vind is dat jongeren direct zijn en deze dingen durven te vragen en bespreken met mij als jeugdleider.”

 

Sterre, als jij voor één keer de club zou mogen leiden hoe zou de avond er dan uit zien?
“Ik zou graag een film kijken, waar wat uit te halen is rondom het geloof, maar hij moet ook wel leuk zijn. Het lijkt mij best lastig om een hele avond te moeten vullen en bedenken, ook het orde houden lijkt mij wel moeilijk. Clubleiding is belangrijk voor het houden van orde ik denk dat er zonder leiding geen club zou zijn. Het zou jammer zijn als er geen club meer was!”

Daniël, welke droom heb jij voor je club?
“Dat ik mijn opnieuw ontdekte enthousiasme mag delen en dat dit mag uitwerken op de jongeren. Waardoor ook de club geen moeten is maar een willen voor de jongeren!”

Daniël, wat zou jij andere jeugdleiders mee willen geven?
“Wees niet te streng voor je jeugd, ze hebben wel grenzen en regels nodig, maar je hebt als jeugdleider misschien ook wel dezelfde geloofsvragen en twijfels gehad als de jeugd van tegenwoordig. Je mag een voorbeeld zijn voor je jongere!”

Emily Teeninga
Emily (1993) is jeugdwerkadviseur bij de CGJO