‘Ik zie potentie in jongeren’

De vorige Outline ging over muziek en jongeren. Toch hebben we zanger en muzikant Christian Verwoerd bewust voor dit nummer geïntervieuwd.

Christian is o.a. bekend van het nummer: ‘Vol ontzag’ wat op de nieuwste Opwekkings cd is opgenomen. Wat heeft hij met diakonaat en jongeren? Na afloop van een diakonale themadienst

sprak jeugdwerkadviseur Jenne Minnema met hem.

Hoe ben jij begonnen met muziek maken?

“Ik ben begonnen met piano spelen toen ik 5 of 6 jaar oud was. Dat was omdat we een piano in huis hadden. Toen ik 8 of 9 was heb ik op de muziekschool 3 jaar

vioolles gehad. Daarna is er van alles bij gekomen: toen ik 14 was ben ik gitaar gaan spelen en wat gaan zingen. Ik had thuis zo’n huisstudio waar je voor de hobby wat leuke dingen op kan nemen. Ik voor de grap wel eens wat dingen op internet geplaatst, op hyves toen nog. En dat werd best veel geluisterd, zeker als je bedenkt dat ik dit gewoon thuisopnames waren. In 2009 heb ik mijn eerste CD opgenomen.”

“…Het is goed voor jongeren om niet alleen maar ‘dezelfde soort’ jongeren om zich heen te hebben…”

Wat wil je bereiken met je muziek?

“Ik heb vlak voor dat ik in 2009 mijn eerste CD maakte een bewuste keuze gemaakt om Jezus te volgen. In die tijd schreef ik automatisch al liedjes over dingen waar ik heel erg mee bezig was. Dat waren vooral liedjes over dat God mijn leven nu echt een doel had gegeven en dat ik niet meer wilde leven zonder hem. Ik heb toen ook al gelijk het verlangen en de wil gehad om met mijn muziek voortaan alleen maar liedjes te maken om God daarin groot te maken en tegelijkertijd mensen op te roepen en te laten delen in mijn getuigenis. Daarnaast is met name het boek van Keith Green heel bepalend geweest voor mijn leven. Dat was een hele goede zanger die ook hele radicale teksten had wat mij heel erg aansprak. En dat inspireerde mij dat ik ook mijn eigen ervaringen kon gaan delen met anderen en mensen op kon roepen om een keuze voor Jezus te maken. Ik wil de muziek als middel gebruiken, als een auto waarop je een boodschap vervoert. Keith Green zag dat er heel veel krachteloosheid was bij Christenen, een soort slaaptoestand. Heel veel mensen noemen zich Christen, maar hun leven lijkt helemaal niet op het leven van Jezus.”

Hoe vertaal je dat naar je eigen leven?

“Heel concreet zijn er een aantal stichtingen die ik een warm hart toe draag. En daar probeer ik mee bezig te zijn. We hebben bijvoorbeeld een adoptiezoon van Red een Kind en bij een andere organisatie een adoptiegezin in Oekraïne. Ik probeer daar in mijn gebed mee bezig te zijn door hen te zegenen in mijn gebeden en af en toe iets persoonlijks naar hen te sturen. Wat ik ook altijd heb geleerd van een vriend is dat God vaak zomaar 2 of 3 mensen op je pad geeft heel dicht bij, die echt hulp nodig hebben. Zo zijn er nu 3 personen in mijn leven die ik in de gaten probeer te houden omdat ze eenzaam zijn. En het is belangrijk dat je daarin trouw blijft. In het klein iets doen wat je gewoon volhoudt is een getuigenis voor diegene.” Wat heb jij met jeugd?

“Daar heb ik heel veel mee. Eigenlijk voel ik me nog een van hen, als is de realiteit dat ik bijna 28 ben…” Christiaan lacht. “En ik merk dat als je je leven op jonge leeftijd aan Jezus geeft je nog vol energie zit, flexibel en buigzaam bent. Allemaal dingen die je als oudere niet meer hebt. Daar heb ik wel de vruchten van geplukt denk ik.

En daarom ben ik ook graag met jongeren bezig en speel ik ook op jongerenavonden, kampen etc. Ik zie in jongeren een soort van potentie. Die jongeren hebben allemaal nog een leven voor zich en hebben nog heel veel in te vullen in hun leven. Hoe mooi is het dan om hun iets voor te houden wat echt betekenis heeft en dat ze daarmee dan aan de slag gaan in hun leven!”

“…God laat je alleen maar dingen doen die bij je talenten aansluiten…”

Kunnen we jongeren inschakelen bij het helpen van een ander?

“Jongeren kunnen zich goed ontwikkelen door anderen te helpen. Juist in het helpen van anderen ervaar je zegen voor jezelf. Het is ook goed als ouders hun kinderen betrekken bij het helpen van anderen. Dat kan gewoon heel simpel, door bijvoorbeeld te sparen voor iemand anders. Zo leren kinderen en jongeren al op jonge leeftijd dat wat je krijgt van God is en dat je dat ook weer uit mag delen aan andere mensen. Jongeren leren zo om goed met hun tijd en geld om te gaan. Je ontmoet mensen die je misschien vanuit jezelf niet zo snel zou spreken en dat verbreed je blik op de wereld. Het is goed voor jongeren om niet alleen maar ‘dezelfde soort’ jongeren om zich heen te hebben.”

Hoe kun je jongeren stimuleren om anderen te gaan helpen? Wat kunnen jeugdleiders hierin betekenen?

“Het is heel belangrijk dat je van binnenuit verandert. Dan ga je ook zien hoe mooi het is om andere mensen te helpen. Concreet betekent dat denk ik dat we moeten laten zien wat Jezus voor ons heeft gedaan en dat we vanuit dankbaarheid daarvoor er dan eigenlijk automatisch voor open staan om anderen te helpen. In Duitsland was er eens een opwekking die startte met één persoon die geraakt werd door een schilderij waar Jezus aan het kruis hing met daarboven de tekst: ‘dit deed ik voor jou, wat doe jij voor mij?’ Dat verhaal raakt me.

Jongeren stimuleren begint bij de jeugdleiders zelf.

Want je kunt niet uitdelen wat je zelf niet ontvangen hebt.

Daarnaast is het ook altijd goed om de jongeren te confronteren met wat er gebeurt in de wereld. Niet heel de wereld is hetzelfde als de school waar jij op zit. Laat jongeren leeftijdsgenoten zien die een heel ander leven en heel andere problemen hebben als zij. En laat ze ook zien wat ze er aan kunnen doen en hoe mooi dat is! Geef ze concrete handvatten. En doe dit alles in het besef dat we dit uit dankbaarheid naar God doen, voor wat Hij ons allemaal heeft gegeven. Dan houd je het ook echt vol. Je kunt jongeren ook triggeren om te zoeken naar wat bij ze past. Want God laat je alleen maar dingen doen die bij je talenten aansluiten. Je hoeft niet tegen je natuur in te gaan. Je hebt je talenten …… gekregen, en daarmee kom je tot je bestemming. Dan wordt je zoals God je bedoeld heeft.”

Waarom ben je ambassadeur geworden van Red een Kind en Wereldevangelisatie Nederland?

“Ik houd ervan om als ik ergens door geraakt word om dan direct in actie te komen. Hun verhalen en werkwijze raakten me. De slechte omstandigheden waarin mensen moeten leven raakt me. En wat me dan aanspreekt is dat je met relatief weinig hulp best veel kan bereiken, ook voor de lange termijn. Je kunt mensen veranderen zodat ze tot hun bestemming komen, worden zoals God ze bedoeld heeft én dat ze dat dan ook weer aan hún kinderen kunnen gaan leren.”