Interview BGT Jongerenbijbel

In het najaar van 2019 komt er een nieuwe jongerenbijbel uit. Jeugdwerkadviseur Elise van Gurp vroeg zich af waarom er wéér een jongerenbijbel uit komt. Ze ging het vragen aan Anne-Mareike Schol.

Als eerste maar gewoon de vraag: waarom wéér een jongerenbijbel?
We hadden al de jongerenbijbel in de Nieuwe bijbelvertaling. De NBV is in 2004 uitgekomen en al snel daarna is de NBV-Jongerenbijbel uitgekomen. Deze is dus alweer best wel oud. De jongeren van toen, die als eerste de Jongerenbijbel lazen, zijn nu de ouders met jonge kinderen. De tijd verandert zo snel, het was weer nodig om een nieuwe uit te brengen. Hoe je verder ook denkt over doelgroepbijbels, jongeren hebben gewoon iets extra’s nodig om de weg naar en in de bijbel te vinden. Bovendien: Jongeren zijn niet allemaal hetzelfde en het is mooi dat er iets te kiezen valt voor jongeren. Zo heb je ook de HSV jongerenbijbel, de Jeugdbijbel en een Belle Bijbel. We proberen de stap naar de Bijbel zo klein mogelijk te maken. En nu konden we de Bijbel in Gewone Taal gebruiken. Toch weer een stapje dichter bij het taalgebruik van jongeren.

Wat is er anders aan deze variant?
Deze bijbel heeft een stoere uitstraling. Hiermee kun je echt voor de dag komen. En dat wordt meteen aan de binnenkant bevestigd. Je wordt meteen welkom geheten. De jongere wordt op elke pagina aangesproken om het zijn of haar boek te maken. We hebben deze bijbel gemaakt in overleg met jongeren zelf en mensen die veel verstand hebben van jongeren. Deze bijbel is een bewerking van de Britse jongerenbijbel. Zij hebben samengewerkt met Youth for Christ. Wij hebben samengewerkt met Young and Holy, en brengen deze bijbel samen met Youth for Christ Nederland en de EO uit. We hebben in ons hoofd gehouden: hoe komen we zo dicht mogelijk bij de jongeren in Nederland?

Wat je vaak ziet is dat vooral het hoofd wordt aangesproken. Wij hebben heel goed gekeken naar de verschillende leervoorkeuren en hebben ook gekeken naar de doeners. Iedereen neemt informatie op een andere manier tot zich. De een heeft meer aan de natuur, de ander leert door naar muziek te luisteren, de ander denkt graag na. We hebben doordenkvragen, maar ook plek om gewoon te doodelen. Wat hopelijk ervoor zorgt dat jongeren een relatie krijgen met het boek en daardoor met God. Deze bijbel wordt ook begonnen met de vraag: wat zijn nu je vragen over het geloof, over de bijbel? Jongeren schrijven dat dan op en die vragen nemen ze mee in het lezen van de bijbel.

Wat zijn daar de voordelen van?
Jongeren ervaren op deze manier dat het over hun leven gaat. Dat de teksten uit de bijbel, die al heel oud zijn en soms moeilijk, dat die gelinkt worden naar het leven nu. De opdrachten en het materiaal zijn zo divers mogelijk om een zo’n breed mogelijke groep te bereiken.

Kun je een voorbeeld geven van hoe een denker wordt uitgedaagd door deze bijbel?
Eén voorbeeld is dat er in de kantlijn Griekse of Hebreeuwse woorden staan. Bijvoorbeeld: verbond en belofte. Dan wordt er uitgelegd in de kantlijn wat die woorden betekenen en waar ze nog meer voorkomen in de andere Bijbelboeken.

Kun je een voorbeeld geven van hoe een doener wordt uitgedaagd door deze bijbel?
In 1 Korinthe gaat het over een hulp actie voor christenen in Jeruzalem. Een opdracht is dat jongeren worden uitgedaagd om het geld dat ze binnenkrijgen door bijv. een bijbaan of zakgeld uit te geven te sparen en weg te geven. En dat ze het geld als eerste proberen weg te geven.

Hoe kun je deze jongerenbijbel het beste gebruiken?
Er zijn heel veel manieren omdat het materiaal divers is. In het begin van de bijbel staan veel tips hoe je het boek kan gebruiken.

Er zijn leesplanen en routes om door de bijbel te gaan. Jongeren worden uitgedaagd om met hun eigen vragen aan de gang te gaan en zo ook te lezen. Je leest veel gerichter de bijbel als je op zoek gaat naar antwoorden. Vanaf 13 jaar denk ik dat je deze bijbel kunt gebruiken. Maar het is ook zeker geschikt voor middenbouw en bovenbouw. De verschillende thema’s blijven spelen in verschillende leeftijdsfasen, alleen dan op een andere manier. Zoals het thema keuzes maken. Dat speelt in je hele leven wel een rol.

Kun je deze bijbel ook gebruiken in het jeugdwerk in de kerk?
Dat kan. Hij is wel bedoeld voor het individu maar je kan je er wel door laten inspireren als jeugdwerker. De opdrachten kun je doen in groepjes en sommige opdrachten zijn juist ook gemaakt om er samen over door te praten.

Is deze bijbel alleen voor jongeren of kun je de BGT jongerenbijbel ook gebruiken in het gezin?
Het is iets intiems. Het gaat om de relatie tussen de jongere en God. Ik kan me zo voorstellen dat je dat niet direct met je ouders deelt. In eerste instantie is deze bijbel echt voor de jongere zelf.

De bijbel Dicht bij God is een bijbel met veel toelichtingen en toepassingen. Die versie is uitermate geschikt voor ouders en jongeren. Er is ook een versie met tips en handreikingen voor gezinnen met tieners. Deze versie verschijnt in september.

Wat heeft je zelf verrast bij het maken van deze bijbel?
Hoe creatief je kan zijn met bepaalde opdrachten. Ik vind het zelf heel mooi om het Woord over te zetten naar een ervaring voor jongeren. Dat ze het gevoel hebben: het gaat over mij!