Kerkdienst en… genade

‘Een blokje kaas…’ Ik vraag aan de jongste kinderen voor in de kerk of iemand weet wat er onder het witte kleed op de avondmaalstafel ligt.

Een klein meisje van een jaar of vier steekt haar vinger op.
“Blokjes kaas”, zegt ze. Aan de vorm en de kleur te zien zouden het zomaar blokjes kaas kunnen zijn. Ik laat haar even ruiken aan de schaal en dan weet ze het gelijk: het is brood.

Ik maak gebruik van het moment om te vertellen over het avondmaal. Waar het in de kindernevendienst over gaat dat horen ze straks wel. Ze moeten toch weten dat dit het hart van alles is: dat Jezus zijn leven gaf voor ons om ons het leven te geven waarin voor de zonde en de dood geen plaats meer is. In één woord: genade!

Wat een wijsheid van Jezus om ons een maaltijd te geven waarin genade tastbaar wordt. Mijn leven voor jou! Woorden alleen maken zo’n kostbaar woord als genade zomaar stuk. Aan de tafel in de kerkdienst mag je beleven wat genade is. Toch is het avondmaal zonder uitleg niet iets wat jongeren direct begrijpen.

Enkele suggesties om de uitleg vorm te geven:

Vertel jongeren dat je naar voren komt en letterlijk alles achter moet laten. Niks kun je meenemen om met Jezus te ruilen. Je kunt alleen je handen ophouden. En dan word je alles in handen gelegd: Jezus zelf in brood en wijn. Leg jongeren uit wat de betekenis hiervan is: het leven met Hem dat ik van geen kant verdien.

Het is een persoonlijke rekening die open staat, maar door een ander wordt betaald.

Waar dat naar smaakt? Niet naar kaas. Het proeft als brood, maar smaakt naar genade die God hun leven binnen wil brengen!