Micha Young Werkboek

Als je op zoek bent naar wat afwisseling op je programma biedt Micha Nederland uitkomst. Met het boekje Doen heb je een Micha-cursus in huis die speciaal gericht is op jongeren.

Micha Nederland is een organisatie die -geïnspireerd door de profeet Micha-christenen, kerken en organisaties wil prikkelen om hun ogen niet te sluiten voor onrecht. Dit doen ze door materialen te ontwikkelen waar je in de kerk, op je (bijbel)kring en thuis mee aan de slag kunt. In de handleiding staan vier bijeenkomsten uitgebreid beschreven en daarnaast is er een planning voor een Travel Light Weekend. Alles rondom het thema ‘goed en recht doen’.

De programma’s zijn divers en compleet. Er is aandacht voor gesprek, spel, lijstjes met bijvoorbeeld feiten over hoe lang het duurt voordat afval afgebroken is en er wordt gestimuleerd om actie te ondernemen. Wat zou je kunnen doen voor je medemens of voor een beter milieu?

Dat alles tot in de puntjes beschreven staat betekent niet dat je als jeugdleider achterover kunt gaan leunen en het boekje kunt laten spreken. De bijeenkomsten vragen voorbereiding.   Een spel als Family Island (zie de site van Micha Young) vergt een goede uitleg en wat knip-en strategisch denkwerk vooraf. Hiermee kan het spel heel veel bewustwording bij de jongeren teweegbrengen wat weer een prima basis is voor een goed gesprek. Naast dingen als een speluitleg biedt de site nog veel meer extra’s zoals Prezi’s en links naar bruikbare filmpjes.

Het aanschaffen van Doen is niet vrijblijvend. De makers verwachten dat je als gebruiker gemotiveerd bent om er iets van te maken. Je moet als groep werkelijk aan de slag willen gaan met thema’s als gerechtigheid en op jezelf willen reflecteren. In de activiteit over ‘eerlijke kleding’ bijvoorbeeld wordt aan de jongeren gevraagd om in hun eigen kleding te kijken en te bepalen onder welke omstandigheden ze waarschijnlijk zijn gemaakt. De vraag hierbij is: ‘hoe kan dit beter?’. Dit kan een confronterende bezigheid zijn: het brengt je dicht bij de kern van de zaak. Als clubleider de handleiding voor Doen kopen en gebruiken is ook niet vrijblijvend. Bij het bestellen moet je beloven dat je een training zult volgen. Dit kan een drempel zijn voor wie toch al weinig tijd heeft en daarbij ook nog clubleider is.

Samen met de ondersteuning op de site heb je met Doen een mooi project om met je jongeren te beleven. En zolang de site in de lucht blijft kun je dit jaar na jaar herhalen met een groep. Recht en goed doen is een tijdloos thema waar we het altijd over kunnen blijven hebben, maar wat we hopelijk ook blijven doen.

Over het werkboek

Het werkboek kost €27,50 per exemplaar (excl. €4,- verzendkosten).
http://www.michanederland.nl/young/bestel-het-werkboek/
Micha Young is geschikt voor jeugdgroepen (14+) in kerken of scholen