Missionair in Kenia

Missionair ben je op de plek waar God je geroepen heeft. Dat kan in Nederland zijn maar ook in Kenia! Missionair werker Willianne Olweny vertelt wat dit voor haar inhoudt

In Kenia is het een enorm voorrecht om naar school te mogen! De kinderen en jeugd zijn hier (bijna) altijd erg blij als ze naar school kunnen. Je hoort hier zelden iemand mopperen dat school niet leuk is, ondanks dat de schooldagen enorm lang zijn. Hogere klassen beginnen vaak al om 6-6:30 en eindigen rond 19u. Ook op zaterdag hebben ze heel de dag school en soms zelfs op zondag een halve dag, zodat ze ’s ochtends naar de kerk kunnen. Als de kinderen vakantie hebben krijgen ze zoveel huiswerk mee dat ze heel de vakantie aan hun huiswerk bezig zijn. Heel anders dus dan hoe wij het in Nederland gewend zijn.

In Nederland zijn de meeste scholen gratis. In Kenia is dat niet zo. Als ouders moet je best veel geld betalen om je kind naar school te laten gaan. Ook een schooluniform en speciale schoolschoenen zijn verplicht. Daarnaast moeten de ouders zelf schriften, pennen, schoolboeken etc aanschaffen. Voor veel ouders is het elke keer weer een probleem om dit allemaal bij elkaar te sprokkelen. Ook de ouders van mijn Keniaanse man, Elijah, hadden hier moeite mee. Elijah heeft zelfs een klas twee keer gedaan omdat er geen geld was voor de volgende klas. Om Elijah zijn voortgezet onderwijs te betalen hebben zijn ouders land verkocht. Daarnaast was er eigenlijk nooit lunch, alleen ontbijt en avondeten. Het ontbijt was een kop sterke thee. Elijah moest een uur heen en een uur terug lopen naar school. Kun jij het je voorstellen dat je ’s ochtends alleen een kop thee krijgt en dan pas ’s avonds weer een eenvoudige maaltijd? Dit is niet alleen hoe Elijah zijn leven was, maar zoals het nu nog steeds is voor heel veel kinderen in Kenia. Veel kinderen beseffen maar al te goed dat het bijzonder is dat ze naar school mogen. Velen leven in armoede en kennen niet drie goede maaltijden op een dag. Ze kennen geen nieuwe schoenen, nieuwe kleren, een dagje uit, elke dag een lekkere koek bij de thee. En toch, toch zijn de kinderen vaak blij en opgewekt.

Zijn ze dankbaar voor wat ze hebben en dankbaar dat ze naar school kunnen.

In Kenia leer je ook om te delen wat je hebt. Heel vaak zijn er inzamelingsacties voor schoolgeld. Kom je uit een gezin waar meestal wel genoeg te eten is, dan sta je er niet verbaasd van te kijken als je vriendje regelmatig op bezoek komt als het etenstijd is, een extra bord wordt gewoon neergezet en het eten wordt gedeeld. De mensen delen regelmatig hun oogst met bijvoorbeeld de dominee. Als dominee in Kenia verdien je weinig geld en kun je vaak niet eens voor je kinderen zorgen. Op die manieren proberen gemeenteleden ook te helpen.

Je leest het al, het leven in Kenia is heel anders! Wees daarom ook dankbaar dat je zonder zorgen naar school kunt, dat je weet dat er genoeg eten staat te wachten op je als je thuiskomt en dat je waarschijnlijke kleding zonder gaten en scheuren aan hebt. Probeer ook eens te kijken of je iets kunt delen van je rijkdom!

Elijah en Willianne Olweny zijn uitgezonden door de CGK Sliedrecht-Bethel werken beiden voor Christ’s Hope. Elijah is coördinator van een carepoint waar kinderen uit het kindersponsorplan komen voor lunch, Bijbels onderwijs, etc. Willianne werkt met aidspatiënten in de sloppenwijken.