Movie Monitor Angus

Angus Bethune is een tiener die buiten de groep ligt. Al vanaf zijn jeugd wordt hij gepest door Rick, die uitgroeit tot de populaire American Football held van de school. Uiteraard is dat niet het grootste probleem. Angus hoeft niet per se alle aandacht te hebben. Nee, het liefst zou hij willen dat Melissa Lefevre hem ziet.

Misschien zeg je, ‘Ja, maar is dit niet het klassieke tienerverhaal?’ Zeker! En dat is nu precies waarom ik de film heb uitgekozen. Ik ben tijdens het kijken stilgezet bij allerlei issues van tieners. Zaken die we als jongerenwerkers voor lief nemen, maar waar de jongeren ontzettend mee zitten. Alles waar Angus tegenaan loopt heeft te maken met relaties. Op de basisschool: een slechte relatie met een jongen uit de klas. Thuis: een afwezige vader. Op de middelbare school: gepest worden vanwege zijn naam, zijn lichaamsomvang, zijn ‘nerd-erig-heid’. Een tiener die zich onbegrepen voelt. Op een gegeven moment roept hij uit: ‘Niemand weet wie ik ben!’ Ook Melissa ziet hem niet. Het heeft allemaal impact op zijn hele bestaan.

Angus heeft wel een vriend met wie hij optrekt, maar die werkt hem aan het eind van de film in de nesten. Gelukkig is er één met wie de relatie wel echt goed is, al lijkt dat zo op het eerste gezicht niet. Het is zijn opa Ivan. De oude man van 73 luistert altijd en geeft raad, soms hard, soms vriendelijk. Ik zie hem een beetje als de jeugdwerker, de mentor, de echte sidekick! En de relatie is wederzijds. Angus herinnert zijn opa altijd aan zijn medicijnen en maakt hem wakker, wanneer dat nodig is. Op een gegeven moment zijn er tranen om zijn eerste bewuste ervaring met de dood. Ook tieners verliezen hun opa of oma. Ga als jeugdleider niet aan dat verdriet voorbij, want meestal zijn deze oudere mensen van fundamentele betekenis in hun leven.

Verliefdheid, seksuele gevoelens en letterlijke onderbroekenlol komen ook in de film voor. Dit levert grappige, ongemakkelijke en herkenbare scènes op. Zo durft Angus echt niet met Melissa te praten. Maar het is de band met zijn opa en zijn scheikundige talent die hem de moed geven om met haar te dansen! Een kus van haar op zijn wang is genoeg voor hem om zichzelf te aanvaarden en om als Angus het leven tegemoet te gaan.

Als jeugdleider doe je ertoe voor je tieners. Laat ook merken dat zij samen met al hun school-, thuis- en vriendensores ertoe doen! Ook dat is relationeel jeugdwerk.

Info Angus (1995) Regie: Patrick Read Johnson

Angus: Charlie Talbert | Melissa: Ariana Richards |Troy: Chris Owen | Ivan: George C. Scott |        Meg: Kathy Bates |Rick: James Van Der Beek

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=-Q4Xmh6XKto