Movie Monitor Hugo

Hugo ~ een jongere die een oudere nodig had en andersom

Het kan voorkomen dat je in een dip terecht komt in het jeugdwerk. Misschien denk je wel eens: ‘wat heeft het voor zin?’ of ‘wat moet je nu toch aan met zo’n jongen of meisje?’ Dan is Hugo wel een opkikker!

Hugo is een jongetje die zijn grote voorbeeld op jonge leeftijd verloren heeft: zijn vader. Een klokkenmaker. Het enige wat zijn vader hem naliet was een ‘automaton’ en een boekje waarin staat hoe deze mechanische metalen pop werkt. Hugo mist heel wat onderdelen en een bijzondere sleutel, die het apparaat weer aan de praat zouden moeten krijgen. Hij steelt zo nu en dan wel eens onderdelen uit een speelgoedwinkel. Winkelier George betrapt hem. Maar als deze oudere man een boekje in de zakken van Hugo vindt, raakt hij ontroerd. Tot Hugo’s grote verdriet neemt George het apparaat mee naar huis. Hugo volgt hem en ontmoet uiteindelijk zijn kleindochter Isabelle. Samen met haar komt hij achter het grote geheim van Hugo’s vader dat eigenlijk het grote geheim van de identiteit van George onthult.

Wat kun je als jeugdwerker met deze film? Vooral: geef niet op! Doorgaan met het werk voor je jongeren! Hugo zoekt hulp en klopt met zijn talent – hij is helemaal thuis in de technische wereld van raderwerkjes – aan bij George. George begint de jongen te vertrouwen en geeft hem werk. Toch beschaamt Hugo het vertrouwen en is de teleurstelling bij George groot. George heeft niet door dat een weeskind als Hugo juist zijn voorbeeld en hulp nodig heeft. Zo hebben jullie jongeren in de kerk jeugdleiders nodig om de mannen en vrouwen te worden die God op het oog heeft.

Er is ook een andere kant. George heeft Hugo’s zoektocht nodig om zelf opnieuw vol te worden van het werk wat hem vroeger voor de Grote Oorlog (WO I) zoveel vreugde gaf. Er kan één jongere tussen zitten, die jou het vuur weer teruggeeft. Iemand voor wie jij in Gods licht staat en een houvast bent in zijn groeiende geloof. Maar dan moet je daar wel voor open staan. Zo iemand helpen met wat hij of zij nodig heeft. Jeugdwerkers die met ze mee oplopen. George Méliès was uiteindelijk de man die Hugo weer in de vrijheid stelde. Maar dat kon hij doen, toen hijzelf door Hugo opnieuw in het licht was gezet.

Info Hugo (2011) Regisseur: Martin Scorcese

Hugo:              Asa Butterfield           George Méliès:           Ben Kingsley

Isabelle:          Chloë Moretz            Station Inspector:       Sacha Baron

De film is gebaseerd op het boek The Invention of Hugo Cabret en dit verhaal gaat terug op de Franse filmmaker George Méliès (1861-1938).