Movie Monitor I am Jane Doe

I am Jane Doe – Hoe het recht de gerechtigheid dwarsboomt

De naam Jane of John Doe wordt vaak gebruikt om de identiteit van een slachtoffer in een juridische tekst te beschermen. In de documentaire die ik voor deze Movie Monitor heb uitgekozen blijven de echte hoofdrolspelers anoniem. Zonder hen geen verhaal. Erg genoeg wel een tragisch verhaal als het gaat om het krijgen van gerechtigheid.

Actrice Jessica Chastain vertelt de tragische gebeurtenis rondom drie jonge tienermeisjes, die ontvoerd of misleid werden en via internet verhandeld werden als seksslaven. De site waarop dit gebeurde was backpage.com, een site die allerlei producten aanbiedt.

In de ‘volwassen’ sectie stonden ook deze meisjes te koop aangeboden. De meisjes worden verlost uit de seksindustrie en hun ouders klagen Backpage aan. De ouders willen dat men de foto’s en advertenties van hun kinderen verwijderd van de site. Maar op grond van ‘section 230’ van de Communications Decency Act wint Backpage elke rechtszaak. De

tienersekshandel mag doorgaan. Hoe het recht (lees: de wet) de gerechtigheid dwarsboomt…

Het wordt een jarenlange slepende en vermoeiende strijd. De moedeloosheid slaat toe als je nog niet eens halverwege de film bent. Beschadigde meisjes, gebroken ouders, verontwaardigde senatoren: het  komt allemaal voorbij. Waarom kan tienerprostitutie niet worden aangepakt? De film voelt erg onrechtvaardig. Zeker bij het zien als één van de schurken eindelijk komt getuigen. De arrogantie en onverschilligheid spatten van het scherm. Hij zit erbij alsof hij het allemaal maar onzin vindt.

En dienstbaarheid? De advocaat, die er helemaal voor wil gaan is meer dan dienstbaar. Hij offert zijn zaak bijna op om de zaak te winnen. Ook de politiek, die een gezicht krijgt in John McCain stelt zich dienstbaar op. De meest dienstbare mensen die je ziet zijn de ouders, die staan voor hun dochters. De ouders van J.S., één van de slachtoffers, bidden veel en weten bij wie ze hun recht zullen halen. Net zo lang doorgaan totdat het kwaad overwonnen is en het recht is behaald. Jezus ging zelf ook zo ver. Hij had en heeft er alles voor over!

De vraag is, is dit een film om te kijken met de jongeren als het gaat om het thema dienstbaarheid en gerechtigheid? Je zou als jeugdleider van 16+ jongeren wel fragmenten uit deze docu kunnen uitkiezen bij een Bijbelstudie over bijv. Lukas 18. Je kan ook de link leggen naar Jezus als advocaat en naar God als rechter. Je kan de jongeren stilzetten bij de oorzaak van de strijd in Jane Doe: een site die een jong meisje aanbiedt als ‘speelgoed’. Wat zou haar verhaal zijn? Ooit had ze jeugddromen. Dromen die door slechte mannen aan diggelen werden geslagen. Wat zou je doen? Blijven kijken of net als die ouders als gelovige je taak doen en bidden om verlossing van en gerechtigheid voor zo’n meisje? Voor God is zij namelijk geen Jane Doe.

Info I am Jane Doe (2017)

Regie:  Mary Mazzio | John McCain as himself | Verteller: Jessica Chastain |  Meer informatie: http://www.iamjanedoefilm.com

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Bq-PdMr7pTY