Recht doen aan vluchtelingen

Micha Nederland lanceert samen met ZOA de handleiding ‘Recht doen aan vluchtelingen’. Met deze handleiding kunnen jeugdleiders drie bijeenkomsten organiseren voor hun club, catechesegroep of jeugdvereniging. Het materiaal is gericht op jongeren van 14-16.

Micha Nederland lanceert samen met ZOA de handleiding ‘Recht doen aan vluchtelingen’. Met deze handleiding kunnen jeugdleiders driebijeenkomsten organiseren voor hun club, catechesegroep of jeugdvereniging. Het materiaal is gericht op jongeren van 14-16 jaar. De thema’s die aan de orde komen zijn recht en onrecht, vluchtelingen ver weg en vluchtelingen dichtbij. Het programma speelt in op vragen die nu actueel zijn en is uitdagend voor jongeren.

Het werkboek is ontstaan in samenwerking tussen ZOA en Micha Nederland en vormt een aanvulling op de Micha Young cursus. ZOA-medewerker Henrieke Buit: ‘Op het nieuws komen vluchtelingen zo vaak voorbij dat jongeren zich er soms voor afsluiten. In deze bijeenkomsten willen we de vluchtelingen weer een gezicht geven en jongeren aanmoedigen om voor hen in beweging te komen. Door middel van opdrachten ervaren de jongeren ook zelf iets van wat het betekent om een vluchteling te zijn. We hopen dat de tieners erachter komen dat ze niet alle problemen hoeven oplossen, maar op hun manier wel iets kunnen betekenen voor mensen die alles achter moesten laten.’

In het boek worden allerlei werkvormen gebruikt, varierend van rollenspelen tot Bijbelstudies. Het werkboek wordt online aangevuld met actuele downloads, filmpjes en powerpoints. Ook jeugdleiders de nog niet zoveel over vluchtelingenproblematiek weten, maar er wel wat mee willen doen kunnen met het materiaal aan de slag. Meer informatie staat op: https://www.zoa.nl/campagne/aan-slag-jeugdgroep. De werkboeken zijn te bestellen voor 6,95 euro via www.zoa.nl/bestel-recht-aan-vluchtelingen.