The Chosen – #bingeJesus

Er zijn al heel wat Jezus films uitgekomen, maar sinds 2019 is er voor het eerst een live action serie over Jezus: The Chosen. Negen afleveringen geheel en al tot stand gekomen door crowdfunding. Het eerste seizoen is uit op de app VidAngel.

Ik geloof dat de manier waarop regisseur Dallas Jenkins Jezus en Zijn leerlingen neerzet heel goed past in het geloofsonderwijs van jongeren. Niet alleen in de kerk. Maar zeker ook voor thuis. In het gezin. Op de studentenkamer. Jezus van Nazareth verzamelt langzamerhand een familie om zich heen. Eindelijk zijn de discipelen op het scherm eens echte mensen. Elke volgeling heeft zijn eigen verhaal. Eigen strijd. Maria worstelt met bezetenheid, Simon met belastinggeld en Mattheüs met het dilemma voor de Romeinen werken óf Jezus volgen die een verlamde man liet lopen?
Wat ik ook goed vind aan de serie is dat het kiest voor een doorlopende verhaallijn, maar dichtbij de Evangeliën blijft. Zo blijft het spannend en Bijbels. En wat betreft dat laatste: ik vind het belangrijk dat jongeren ook leren in welke tijd Jezus leefde. Zijn woorden en daden moeten in het jeugdwerk niet losgekoppeld worden van de historie. Ik hoor maar al te vaak, maar ik wil weten wat Hij nu in deze tijd voor mij betekent. ‘De Passion’ van de NCRV/EO is er een uiting van. Dat mag. Maar The Chosen bewijst dat Jezus zich werkelijk laat kennen door wie Hij echt was aan het begin van de jaartelling zoals onder andere Mattheüs het voor ons heeft opgeschreven.
The Chosen is voor ouders, jeugdleiders en -werkers en predikanten een manier om die Jezus dichterbij tieners te krijgen. Ook zij zijn ‘The Chosen’ van Jezus, net als Zijn discipelen toen, in Gods nieuwe familie. Op Instagram is het commentaar van vooral jonge kijkers alleen maar positief. Ze geven allemaal aan dat het ‘powerful’ is. Ik kan deze serie dus aanraden om te kijken. Dit kan via YouTube of door de ‘Chosen App’ te downloaden op je tablet of smartphone. Kijk dan eerst de pilotaflevering The Shepherd voorafgaand aan seizoen 1. En deel het op je social media met #bingeJesus.
Info:
The Chosen (2019 – …) te zien op VidAngel Regisseur: Dallas Jenkins
Jezus: Jonathan Roumie Simon Petrus: Shahar Isaac
Adreas: Noah James Nicodemus: Erick Avari
Maria Magdalena: Elizabeth Tabish Mattheüs: Paras Patel
Er is nog geen NL ondertiteling beschikbaar en daarom is mijn aanbevolen leeftijd 15 jaar.