‘We deinzen er niet voor terug om onze kwetsbaarheid te laten zien`

Jeugdleiders zijn voorbeeldfiguren voor jongeren. Maar hoe ben je dat? En als je dan ook nog vader bent? Hoe combineer je dat dan? Jeugdwerkadviseur Elise reisde af naar het hoge noorden om dat te vragen aan Stronglife-oprichter Jeroen voor ’t Hekke

Kun je eerst iets vertellen over jezelf?
“Nou ik ben dus Jeroen voor ‘t Hekke. 35 jaar nu inmiddels en getrouwd met Chantal. Samen hebben we 3 kinderen van 11, 10 en 1 jaar. Ik woon in Franeker. Samen hebben we stichting Stronglife opgericht.”

Wat is dat?
“Stronglife is een organisatie die tieners helpt groeien in hun relatie met God. Dat doen we via het internet. Via YouTube en de wekelijkse instalife. Dat doen we sinds 2015. Dat gaat heel hard, we bestaan bijna 5 jaar.”

Wat is je droom met Stronglife?
Wat we hopen is dat er een generatie tieners ontstaat die leeft met Jezus Christus. Dat ze leren om sterk te leven en stevig staan in het fundament Christus. Dat ze weten wie ze zijn en dat ze verschil mogen maken in hun relaties. Dat ze niet veranderd worden door wat er op ze af komt maar dat ze zelf een positieve smaakmaker      zijn in de maatschappij. Dat anderen zeggen: ‘dat wat zij hebben, dat wil ik ook hebben.’ Dat ze mogen uitdelen van de liefde van God. Er zijn nou eenmaal pieken en dalen in het leven. En ook in je geloofsleven. We hopen dat als jongeren sterker staan in het leven dat de dalen minder worden en minder diep.

Hebben jongeren voorbeeldfiguren nodig in de kerk?
“Ja! Ik denk dat jongeren zeker voorbeeldfiguren nodig hebben. Thuis en in de kerk. Ouders verwachten soms dat jeugdleiders het magische middel zijn      waardoor hun kind gaat geloven. Dat gaan wij niet redden in een uurtje per week of in 1 video. Ze komen in een leeftijd dat ze zelf keuzes gaan maken. Jongeren gaan zich dan afvragen wat mijn ouders geloven, geloof ik dat ook? En zo ja, hoe ga ik mijn leven dan invullen? We zeggen dat je in je gedrag moet laten zien dat je christen bent. Zo maken we ook een foto als we in de kerk zitten en delen deze met de hashtag #sundaychurchday. We laten zien dat de kerk voor ons belangrijk is. Daar ontmoeten we God en andere christenen.. In onze video’s laten we zien hoe wij als christen leven. Niet alleen de mooie momenten, maar we laten ook zien wanneer het moeilijk is. Chantal, mijn vrouw, is na de bevalling van onze     dochter ziek geworden. Ze heeft een zware bloeding gehad wat bijna haar leven heeft gekost. Ze heeft daar nog veel last van. Dit gebeurde op een hoogtepunt van Stronglife. Ik ging me afvragen: ‘h       oe zit dit dan?’ Ik dacht dat God een ander plan met ons had! Ook over die moeilijke periode hebben we een video gemaakt. We laten zien dat we God blijven aanbidden, ook als het moeilijk is. En deinzen er niet voor terug om onze kwetsbaarheid te laten zien.”

Wie was/is voor jou een voorbeeldfiguur?
“Dat zijn er meerdere geweest. Mijn moeder heeft borstkanker gehad toen ik in de 1e zat van de middelbare school. Hoe mijn moeder daarmee omging vanuit haar geloof, dat is bepalend geweest voor mijn geloof. Ze werkte in het ziekenhuis, waar ze ook lag. Haar collega’s waren helemaal verbaasd over mijn moeder. Ze straalde uit haar ogen, terwijl ze doodziek in bed lag. Mensen konden aan haar zien dat er iets met haar was. Mensen vragen aan haar hoe het kwam dat haar ogen straalden. Op die momenten mocht ze getuigen van God en tegelijkertijd was zo een voorbeeld voor mij.

Bij de Betteld mocht ik helpen als jeugdleider. Ik was nog veel te jong om jeugdleider te zijn maar ik deed techniek en daarom mocht ik daar ook helpen met het licht en geluid. Door onderdeel te zijn van een team en een functie te hebben kon ik leren van mensen die ouder waren dan ik. En ik kon meekijken bij de sprekers omdat ik het geluid deed. Dat is een zegen geweest voor mij!”

Hoe ben jij een voorbeeldfiguur voor jongeren?
“In onze video’s laten we zien hoe we leven. We laten zien waar we mee vechten en wat onze kwetsbaarheden zijn. We zijn eerlijk! Leven met God is niet alleen maar ‘halleluja prijs de Heer!’. Op een liefdevolle manier laten we zien dat het ook gewoon keuzes maken is. Het is niet alleen maar ontvangen, maar God verlangt ook iets van ons terug en dat is een diepe liefdevolle relatie.      Dat je niet alleen een consumerende christen bent maar ook een producerende christen. Haha is dat een woord? Ik vind het goed klinken. Die ga ik vaker gebruiken!”

Je hebt zelf ook kinderen. Hoe ben je een voorbeeldfiguur voor je eigen kinderen?
“We maken video’s voor tieners. Ik moet niet hebben dat mijn zoon denkt: ‘dat wat je zegt in je video, hahaha, dat doe je thuis echt niet.’ Wat je zegt moet in lijn zijn met wat je thuis ook doet. Laatst vroeg mijn zoon waarom we eigenlijk uit de bijbel lezen. Dan probeer ik uit te leggen dat het goed is om tijd te investeren in Iemand met wie je een relatie hebt. Dus ook met God.”

Bij Stronglife maken jullie filmpjes en vertel je duidelijk je visie op bepaalde thema’s. Wat vinden je kinderen hiervan? Hoe sta je daar zelf in?
“Onze kinderen zitten nu nog op de basisschool. Dat vinden ze nu nog niet lastig. Ze kijken nu nog niet zo veel naar onze video’s. Ze willen ook nog niet zo veel naar papa kijken haha. Ze zijn wel heel trots. Levi gaat straks naar de middelbare school en ik weet dat daar soms filmpjes gekeken worden van ons. Ik ben wel benieuwd wat hij er dan van vindt…”

Hoe combineer je die dubbelrol? Voorbeeld zijn voor jongeren en je eigen kinderen?
“Ik vind dat totaal niet lastig. Ik denk dat het lastig wordt als het een karikatuur is       . Maar nu probeer ik gewoon mezelf te zijn. Ik kan dat prima combineren. Ik ben niet perfect dus zo hoef ik me ook niet voor te doen. Ik vind het wel confronterend als ik iets zeg en ik kom erachter dat ik dat niet doe als vader. Maar dat geeft wel weer ruimte om het nog beter te proberen. Bijvoorbeeld: na een lange werkdag ben ik niet altijd vriendelijk. Dan wil ik eigenlijk rust, maar 3 kinderen vragen dan ook aandacht, want yes papa is thuis! En dan reageer ik niet altijd zoals ik zou willen. Ik ben toen gaan nadenken hoe ik kon voorkomen dat ik chagrijnig thuis kom. Zo kan ik eerder naar bed gaan om te zorgen dat ik de dag al goed uitgerust begin..

Mijn gezin gaat ook voor Stronglife. Je moet de juiste prioriteiten hebben. Het gaat als eerste om je relatie met God, dan komt je gezin en dan pas de kerk. Je moet er eerst voor zorgen dat je thuis een goede man en vader bent. Dan pas kun je uitdelen.”

Heb je tips voor ouders?
“Ik denk dat het heel belangrijk is dat je uitlegt waarom je doet wat je doet. Waarom vinden we belangrijk om naar de kerk te gaan? Waarom       houden we stille tijd? Waarom vinden we dat belangrijk? Het leven is niet maakbaar en laat daarin ook gewoon je kwetsbaarheid zien.

Daarnaast: leef je in in de leefwereld van tieners. Weet wat ze doen en waarom ze dingen doen. Ik     vind het belangrijk dat onze kinderen hun vrienden mee kunnen nemen naar ons huis en dat het een plek is waar ze zich thuisvoelen en zichzelf kunnen zijn.

En tenslotte nog dit: wat ik merk in mijn gezin en bij Stronglife is dat je niet kan concurreren met wat de wereld te bieden heeft. Alles is leuker dan die kerkdienst of tieneravond. Je kan dat niet evenaren. Maar het is een kans om ze te leren dat het niet altijd leuk is wat je doet, maar wel goed. Het is belangrijk dat jongeren naar de kerk blijven gaan en dat ze andere christelijke jongeren ontmoeten.     Als dat niet lukt in de kerk waar je onderdeel van bent     , ga dan met ze naar een christelijke camping     . Zoek naar manieren waar ze op een relaxte manier God tegenkomen en waar ze andere christelijke jongeren ontmoeten. Wees dus niet te makkelijk als ze niet meer willen. Je moet ze ook de kans geven te ontdekken dat het wél goed is. Zoek naar manieren dat ze actief kunnen zijn in de kerk, dat ze mee mogen doen. Dát is een verrijking voor ons christen zijn. Dát heeft meerwaarde voor ons: van elkaar te leren. We hebben mensen om ons heen nodig. Dat is een waardevolle les als ze ouder worden!”