We moeten even praten!

Misschien herinner je nog het moment dat één van je ouders naar je toe kwam en op een enigszins plechtige toon tegen je zei: “ik wil even met je praten”. Jij merkte dat je vader of moeder zich ongemakkelijk voelde en zelf kreeg je er ook geen fijn gevoel

van. Dit soort gesprekken kwamen vaak vlak voor of net tijdens de pubertijd, het moment dat je ouder(s)het met jou wilden hebben over seks.

Het praten over seksualiteit is voor veel mensen lastig en ook veel ouders hebben er moeite mee. Het is een intiem onderwerp waarbij je je kwetsbaar opstelt. Misschien zou je als ouder het liefste dit soort gesprekken niet willen voeren.

Dat komt goed uit, want ik zou dit soort gesprekken willen afschaffen. Seksualiteit kan een beladen onderwerp worden als er maar op één specifiek moment over gesproken wordt. Terwijl het juist een onderwerp is waar zoveel over te vertellen valt. Seksuele ontwikkeling, voortplanting, relaties aangaan, grenzen aangeven en omgaan met verlangens. Al deze onderwerpen bieden jou als opvoeder de kans om je kind steeds een beetje te vertellen.

Op het moment dat praten over seksualiteit een gespannen sfeer oproept, nodigt dit voor kinderen en jongeren niet uit om met vragen te komen. Google is niet zo genuanceerd in het geven van antwoorden zoals jij dat als ouder wel kunt. Daarom is het belangrijker dat je als ouder beseft dat wanneer je van jongs af aan met je kind over het onderwerp seksualiteit praat, je dan de kans hebt om zo veel mogelijk informatie zelf te vertellen.

Maar hoe doe je dat nu?

Kinderen stellen vaak veel vragen. Deze vragen kunnen een aanleiding zijn om iets te vertellen. Denk aan de geboorte van een kind of het zien van een TV programma. Het kan zijn dat je eerst schrikt van een vraag die je kind stelt. Je had het nog niet verwacht of je merkt dat het je verlegen maakt. Het is goed om te weten dat jonge kinderen nog geen besef hebben van schaamte, ze zijn nieuwsgierig en willen graag weten hoe iets zit. Bij het beantwoorden van vragen is het goed om te proberen behapbare informatie te geven. Geef antwoord op de vraag en denk niet dat je direct alles moet vertellen van de geslachtsgemeenschap tot de geboorte.

Als kinderen weinig vragen stellen of als je het lastig vindt om aan de hand van een vraag in gesprek te gaan over seksualiteit. kan het boek: Saar en Jop praten over seksualiteit van Arjet Borger je helpen. Je kunt in gesprek gaan met je kind aan de hand van afbeeldingen en vragen.

Als ouder heb je de kans om niet maar één keer over zo’n belangrijk thema in gesprek te gaan, maar heb je steeds weer momenten om met je kind in gesprek te gaan en stap voor stap steeds iets te kunnen vertellen. Hoe mooi is dat!