5 goede gewoontes

Het boek “de vijf gewoontes“ worden vijf gewoontes uitgewerkt waarmee je als christen grote impact kunt hebben op het leven van jongeren. Een recensie door Dominik de Bruijne.

Wat voor invloed heb jij op jongeren? Natuurlijk wil je als christen graag een positieve invloed op jongeren uitoefenen. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Het maakt niet uit wie je bent of wat je talenten zijn: voor een leven met impact hoef je volgens auteur Jonathan Pellegrom alleen maar de volgende vijf gewoontes na te leven:

  1. Wees jezelf. Laat je door God gebruiken zoals je bent. Juist door jezelf te laten zien in al je kwetsbaarheid, dus ook met je zwaktes en rare eigenschappen, kun je anderen inspireren.
  2. Verdiep relaties. Jongeren verlangen naar mensen die hen echt willen leren kennen. Neem zelf het initiatief en bouw een band op met jongeren. Laat merken dat zij belangrijk voor je zijn door er volledig voor hen te zijn wanneer zij dat nodig hebben.
  3. Beweeg vooruit. Bedenk vooraf wat je wilt bereiken in het contact met jongeren. Zet deze visie om in kleine, haalbare stappen en kom in actie. Het is belangrijk om door te zetten, ook als deze kleine stappen weinig lijken uit te richten.
  4. Motiveer groei. Als je jongeren laat zien hoe God hen ziet, gaan ze zich ook eerder naar dat beeld gedragen. Je kunt jongeren helpen te groeien door hen uit hun comfortzone te trekken.
  5. Creëer vermenigvuldiging. Wanneer je extra investeert in één of twee jongeren, kan dat uiteindelijk impact hebben op honderden andere mensen. Neem jongeren als leerlingen mee in jouw leven en missie, zodat zij groot verschil kunnen gaan maken in deze wereld.

Pellegrom wekt zulke hoge verwachtingen in zijn boek, dat teleurstelling op de loer ligt. Dat neemt niet weg dat zijn boek je kan helpen om een positieve invloed uit te oefenen op het leven van jongeren. Daarbij leest het boek als een trein. De verhalen van verschillende jongerenwerkers over hun impact op het leven van jongeren dragen daar in hoge mate aan bij.

Dominik de Bruijne

Dominik (1991) is student theologie aan de TUA