De kerkdienst en een to-the-point-preek

Saai voor je uit kijken, slapende mensen in de kerkbank, langdradige preken, en ondertussen weet je ook precies hoeveel stenen de kerk heeft van onder tot boven. Hoe zorg je dat je je jongeren vasthoudt in de kerkdienst?

Ik vroeg laatst op catechisatie: “Hoe ziet je ideale kerkdienst eruit?” Ze zeiden: “Een krachtige duidelijke preek en bekende liederen.” En eigenlijk is dat ook precies wat we hier in De Hoeksteen in Emmeloord in de praktijk proberen te brengen. In de liedkeuze in de dienst is het belangrijk om te zoeken hoe je aansluit bij de nieuwe generatie. Opwekking boven de 800, een lied van Bethel Music of Elevation Worship, net wat bekend is onder je eigen jongeren. Waarom? Niet alleen maar omdat ze graag een vette band horen, want dat denken wij ‘ouderen’ snel. Maar omdat ze aangesproken worden door het lied, de tekst, de inhoud, en die wat met hen doet. De taal van het oude Liedboek, of Psalmboek komt bij de meeste jongeren niet of nauwelijks binnen.

Daarnaast een krachtige en duidelijke preek. Een jongere die bij ons te gast was zei laatst tegen me: “Dit zijn de eerste preken die ik begrijp.” Eigenlijk heel verdrietig. Belangrijk is denk ik om in begrijpelijke taal uit te leggen wat de Bijbeltekst te betekenen heeft in het leven van iedereen. Als je het hebt over genade vertel dan: Hoe werkt genade door als je naar jezelf in de spiegel kijkt? Als je naar je klasgenoot kijkt? Hoe kijkt God naar jou, en naar de ander? Dan geef je een Bijbels begrip hedendaagse inhoud. Jongeren zoeken naar betekenis, inhoud, en niet een standaard verhaal, oppervlakkig over geloven. Je hoeft geen trucjes uit te halen of popiejopie te doen, maar wees to the point, helder en praktisch. Dus: wat heb ik hier aan, maandagmorgen op school, in mijn gezin? Ten diepste is dat de vraag van elke generatie. Juist bij de kinder- en jeugddiensten hier in de gemeente krijg ik van ouderen de opmerking: wat heerlijk het weer eens zo to the point te horen.

Bram Hofland (1992) is predikant van CGK Emmeloord