Movie monitor: Believe me

Een jongere die je bijna niet meer in kerk ziet een film aanraden in de hoop dat je er later met hem of haar over kan doorbomen… geen goed plan. Grote kans dat hij of zij het vergeet. Spreek met deze jongere af om met een paar vrienden en vriendinnen

Bespreking van de film ‘Believe me’ inclusief tips hoe deze film in te zetten voor het jeugdwerk.

Een jongere die je bijna niet meer in kerk ziet een film aanraden in de hoop dat je er later met hem of haar over kan doorbomen… geen goed plan. Grote kans dat hij of zij het vergeet. Spreek met deze jongere af om met een paar vrienden en vriendinnen wat te drinken en Believe me te kijken.

Het is geen typisch christelijke film met allerlei antwoorden die recht uit de Bijbel komen. Het gaat over hoe je als gelovige of niet gelovige in de kerk staat en hoe je daar voor uitkomt. Kan komen. Durft komen. Hoe echt ben je? Misschien is dat ook wel de vraag van je jongere.

Sam Atwell krijgt een kijkje achter de schermen in een christelijke wereld: de christelijke liefdadigheidsbeweging Cross Country. Hij denkt dat hij daar geholpen kan worden met zijn probleem. Op een gegeven moment kan hij zich niet meer verenigen met zijn eigen plan, maar ook niet per se met de show van Cross Country waarmee hij en zijn vrienden op tournee zijn.

Het kan zijn dat een jongere net als Sam tegen je zegt of over mensen uit je gemeente zegt: ‘Hou op met die rockster-allures.’ Hypocriete boel. Maar misschien zegt die persoon ook wel zoals Sam in de film: ‘Ik geloof best wel dat je hart of het hart van de kerk op de goede plaats zit, maar joh, verander die houding nu eens.’ Anders gesteld: het geloof betekent echt nog wel iets voor me, maar er zijn mensen die me niet het gevoel geven dat Jezus zo belangrijk is voor hen, omdat ik het niet terug zie in hun leven.

Wat zou het mooi zijn dat deze film het gesprek op gang kan brengen met een randkerkelijke jongere waarmee jij contact hebt gelegd. Een zelfreflectie van beide kanten zoals het in de film ook naar voren komt. Misschien dat tijdens zo’n gesprek de ware beweegreden naar voren komt waarom je een jongere niet of nauwelijks meer in kerk ziet.

Info Believe me (2014)

Regisseur Will Bakke                       Zachary Knighton als Gabriel
Alex Russell als Sam Atwell             Lacrea als Dr. Malmquist

Johanna Braddy als Callie

Deze film is te zien op New Faith Network

Recensie door: Ganpat Berrevoets