Doe je iets voor de wereld? STOP MAAR, HELPT TOCH NIET.

“Eet je geen vlees meer? Avocado’s zijn ook slecht voor het milieu!”

“Koop je alleen nog fairtrade chocolade? Je kleding komt uit Bangladesh.”

“Drink je geen alcohol meer? Je kan ook overreden worden door een vrachtwagen.”

Wanneer mensen trots vertellen dat ze iets voor de wereld willen betekenen, wordt hun ideaal per direct kapot gemaakt. Ik word echt doodmoe van dit druppel-op-de-gloeiende-plaat-geblaat. Veel mensen lijken in de veronderstelling dat het streven naar een beter leven vanaf je geboorte al geen enkele zin meer heeft.

Als je als jongere voor het milieu staakt, ben je gelijk een ‘onbeschofte spijbelaar’. Wanneer je op De Dam tegen racisme opkomt, wordt er alleen maar boos gezegd dat je ‘geen anderhalve meter afstand hebt gehouden’. Als je applaudisseert voor de zorg, ben je een ‘emotionele aandachtzoeker’. Wanneer je als multimiljardair een miljard doneert, ben je nog steeds gierig.

Zucht. Het is ook nooit goed. Naar mijn mening is elke stap (en schreeuw) naar een betere toekomst een stap vooruit. Laten we niet constant wijzen naar wat de ander in onze ogen nog steeds fout doet, maar alle stappen vooruit keihard blijven toejuichen. Als er maar genoeg druppels op een gloeiende plaat vallen, zal deze vanzelf af gaan koelen. Ik zeg niet dat het ons sowieso lukt, maar als we het niet proberen, lukt het sowieso nooit!

BAS DERKS (eindredacteur EO BEAM en ditisderks.nl)

Foto: Willem-Jan de Bruin