Skip to main content

De CGJO en Kerkpunt werken samen rondom samen jong


Gepubliceerd op: 22 februari 2023

Hoe kun je gemeente zijn met alle generaties? Hoe zorg je ervoor dat in jullie kerk oud én jong zich thuisvoelt en dat er sprake is van een levendige gemeenschap? Dat is waar ‘samen jong’ over gaat. Niet een trukendoos om mensen tevreden te stellen, maar om een manier van kijken, denken en doen. Samen werken aan een cultuur in jullie gemeente waar de kernwaarden van Samen Jong tot uiting komen. CGJO en Kerkpunt hebben de handen ineengeslagen gemeenten te ondersteunen in het werken met Samen Jong.

Doel en kernwaarden

In het boek Samen Jong komen zes kernwaarden aan bod om kerk te zijn met alle generaties. De achtergrond is een grootschalig Amerikaans onderzoek, aangevuld met Nederlands onderzoek en praktijkvoorbeelden. De centrale vraag is ‘wat maakt dat een gemeente tieners en twintigers vasthoudt en inspireert rond kerk en geloof’. Daaruit komen zes kernwaarden naar voren.

  1. Prioriteit geven aan jongeren en gezinnen, 
  1. De boodschap van Jezus serieus nemen
  1. Hart hebben voor jongeren
  1. Verantwoordelijkheid geven
  1. Warme gemeenschap zijn
  1. Beste buren zijn

Niet alleen voor jongeren

Samen Jong gaat dus niet alleen over jongeren, maar over de hele gemeente: samen vitaler. 

Wat kun je verwachten?

Het Samen-Jong-pakket van CGJO en Kerkpunt bestaat uit vier onderdelen

  1. Een intake/kennismakingsgesprek

Waarom wil je hier mee aan de slag, wat speelt er in de gemeente.

  1. Een introductieavond

Een moment voor de hele gemeente om op een inspirerende manier kennis te maken met wat Samen Jong is en wat het kan betekenen voor de gemeente.

  1. Een snelscan

Een korte digitale enquête voor de hele gemeente (inclusief kinderen) om een beeld te krijgen van hoe kernwaarden Samen Jong leven in jullie gemeente

  1. Advies en begeleiding op maat

Afhankelijk van uitkomsten gesprekken en de scan, wensen van de gemeente, menskracht in de gemeente, kijken we met elkaar wat vervolgstappen zijn. Kies je als gemeente voor één kernwaarde, of een paar tegelijk? Is er vooral werk te doen in met kerkenraad, gemeentebreed of jeugdleiders? Wat kunnen gemeente leden zelf, waarvoor is expertise van CGJO/Kerkpunt nodig?

 

Samen Jong biedt inspiratie, materiaal en begeleiding om op een andere manier naar je gemeente te kijken en aan de slag te gaan. Het vraagt lange adem, maar is tegelijkertijd laagdrempelig. Een aantal kernwaarden zit vast al in het DNA van je gemeente. 

Wat is Samen Jong niet?

Wie met Samen Jong aan de slag gaat, moet niet rekenen op snelle trucjes om jongeren vast te houden. Het gaat om kernwaarden die je in de praktijk vorm geeft. Het is werken aan een cultuur waarin alle generaties betrokken zijn op Jezus, elkaar en de omgeving.

Samen Jong is ook niet een kant-en-klaar gemeentetraject met allerlei materialen voor iedere doelgroep. 

Hoe verder? 

Wil je de Samen Jong-kernwaarden versterken in jouw geloofsgemeenschap? Je staat er niet alleen voor! We komen graag langszij/ 

Hier kun je meer lezen en neem gerust vrijblijvend contact met ons op!”

Kosten

Kennis maken en een intakegesprek is gratis. Begeleiding op maat gaat in overleg. Voor GKv en NGK-kerken kost een introductieavond (inclusief de snelscan) € 350,-. Voor CGK-kerken is het raadzaam om contact op te nemen met de CGJO voor de mogelijkheden.

Nu al op onze sites 

https://kerkpunt.nl/growing-young-aantrekkelijk-kerk-zijn-met-jongeren/

https://kerkpunt.nl/hoe-pas-je-growing-young-toe/

https://cgjo.nl/inspiratie/nieuws/aan-de-slag-met-samen-jong

https://cgjo.nl/trainingen/kerkelijk-jeugdwerk/samen-jong-een-kerk-met-alle-generaties